Κήλες
Τι είναι οι κήλες;
Η κήλη είναι ένα χάσμα στα κοιλιακά τοιχώματα, μέσα από το οποίο προβάλλει κάποιο κοιλιακό σπλάγχνο ή ακόμα και το λίπος που φυσιολογικά βρίσκεται μέσα στην κοιλιά. Αποτελεί μαλακή διογκώση, η οποία συνοδεύεται συνήθως από αίσθηση τραβήγματος. Οι κήλες μπορεί να δημιουργηθούν σε θέσεις που φυσιολογικά υπάρχουν ήδη κάποια χάσματα στο κοιλιακό τοίχωμα, όπως ο ομφαλός, η βουβωνική περιοχή και η περιοχή ψηλά στη ρίζα του μηρού. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε θέσεις παλαιών τομών από προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις.
Ποιες είναι οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος;
Συγκεκριμένα, ανάλογα με το σημείο εμφάνισης στο κοιλιακό τοίχωμα, οι κήλες διακρίνονται σε:
- Ομφαλοκήλη: Συνηθισμένη μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού. Πρόκειται για μαλακή διόγκωση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από διάταση των ορθών κοιλιακών μυών.
- Μετεγχειρητική κήλη: Πρόκειται για μαλακή διόγκωση η οποία εμφανίζεται μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση. Οι μετεγχειρητικές κήλες ακολουθούν κατά βάση τις χειρουργικές τομές.
- Μηροκήλη: Οι μηροκήλες εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στη μηροβουβωνική χώρα. Είναι ιδιαίτερα συχνές στις γυναίκες. Χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης, καθώς εμφανίζουν υψηλά ποσοστά περίσφιξης σε σχέση με άλλες μορφές κήλης.
- Επιγαστρική κήλη: Πρόκειται για διόγκωση στο ανώτερο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ του στέρνου και του ομφαλού.
- Βουβωνοκήλη: Αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης, κι εμφανίζεται στη βουβωνική περιοχή. Μπορεί να εμφανιστεί είτε στη δεξιά, είτε στην αριστερή μεριά της βουβωνικής περιοχής, είτε αμφοτερόπλευρα. Είναι ιδιαίτερα συχνές στους άνδρες, και μπορούν να προκαλέσουν ενοχλήσεις και πόνους.
- Κήλη Spiegel: Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια μορφή κήλης, η οποία εμφανίζεται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα.
- Υδροκήλη: Η υδροκήλη αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή κήλης, καθώς περιγράφει τη συλλογή υγρού στους όρχεις.
- Κήλη των αθλητών: Ονομαζόμενη αλλιώς και αθλητική ηβαλγία, η κήλη των αθλητών περιγράφει μια πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται ιδιαίτερος πόνος στα μαλακά μόρια της βουβωνικής χώρας.
- Διαφραγματοκήλη: Κύρια αιτία πρόκλησης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η διαφραγματοκήλη αποτελεί άνοιγμα στο διάφραγμα, από το οποίο προβάλλει το στομάχι προς τον θώρακα.
Σύμφωνα με τη χρονική περίοδο εμφάνισης, οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος διακρίνονται σε:
- Επίκτητες κήλες: Είναι εκείνες οι οποίες εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων. Αποτελούν την πιο συχνή μορφή κήλης στους ενήλικες.
- Συγγενείς κήλες: Πρόκειται για τις κήλες που απαντώνται κατά τη γέννηση.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης μιας κήλης;
Κύριο αίτιο εμφάνισης μιας κήλης είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Όταν αυτή συνδυαστεί με αδυναμία σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, τα ενδοκοιλιακά όργανα και σπλάχνα βρίσκουν αυτά τα αδύναμα σημεία στο κοιλιακό τοίχωμα και προβάλουν. Παράγοντες αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης χαρακτηρίζονται οι κάτωθι:
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Παροξυσμικός βήχας
- Κάπνισμα
- Εγκυμοσύνη
- Άρση βαρέων βαρών
- Βαριά χειρωνακτική εργασία
- Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
- Χειρουργική επέμβαση του παρελθόντος
Προφανώς, κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη προδιάθεση δημιουργίας κήλης, σε σχέση με άλλους. Αυτό μπορεί να προκύπτει εξαιτίας κληρονομικής προδιάθεσης, δηλαδή μιας εκ γενετής αδυναμίας στο κοιλιακό τοίχωμα.
Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει μία κήλη;
Συνήθως το χάσμα των κοιλιακών τοιχωμάτων που δημιουργεί μία κήλη είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το σπλάγχνο που προβάλλει μέσα από αυτό το χάσμα (το οποίο συχνά είναι κάποιο τμήμα εντέρου) στραγγαλιστεί διότι περνά μέσα από ένα μικρό άνοιγμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται περίσφιξη της κήλης και αποτελεί επείγον πρόβλημα. Eάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο στραγγαλισμός του σπλάγχνου οδηγεί στη διακοπή της αιμάτωσής του, τη νέκρωση και εν συνεχεία τη διάτρησή του.
Εκτός από το επείγον πρόβλημα της περίσφιξης, οι κήλες μπορεί να δημιουργούν πόνο και δυσφορία, ενώ όταν μεγαλώνουν σε μέγεθος δημιουργούν και αισθητικά προβλήματα.
Πώς αντιμετωπίζονται οι κήλες;
Μονόδρομος στην αντιμετώπιση των κηλών είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Η αποθεραπεία και επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες μετά από μία επέμβαση αποκατάστασης μίας κήλης είναι ταχύτατη. Η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει επιταχύνει ακόμα περισσότερο την αποκατάσταση των ασθενών και έχει μειώσει στο ελάχιστο τις ουλές και το μετεγχειρητικό πόνο.
Ο ασθενής σιτίζεται και κινητοποιείται λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο. Μπορεί να λάβει εξιτήριο και να φύγει περπατώντας από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Συνήθως απαιτείται η λήψη ήπιων παυσίπονων για λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο, καθώς ο πόνος είναι μέτριος και μετά από τις πρώτες ημέρες εξαφανίζεται. Οι απλές καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεσα εφικτές και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του και στην καθημερινότητά του μετά από λίγες ημέρες (κατά μέσον όρο 3-4).
Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική των κηλών σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Για οποιαδήποτε ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.