Κύστη κόκκυγος

κύστη κόκκυγος

 

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος, ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο, αποτελεί φλεγμονή της περιοχής του κόκκυγα, ανάμεσα στους γλουτούς. Μπορεί να παρουσιαστεί ως οξύ απόστημα, με έντονα συμπτώματα τα οποία χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, ή ως χρόνια φλεγμονή με ήπιες ενδείξεις. Εμφανίζεται συχνά σε νεαρές ηλικίες, ενώ συνήθεις ασθενείς φαίνεται να είναι άτομα με έντονη τριχοφυΐα. Η αναλογία εμφάνισης σε άνδρες και γυναίκες είναι 4:1. Η κύστη κόκκυγος είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, με το 30% των ασθενών να την εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ιστορικά, έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως η «νόσος των Jeep», όταν ξεκίνησε να ταλαιπωρεί αρκετούς Αμερικανούς στρατιώτες.

 

Κύστη κόκκυγος: Αίτια & Συμπτώματα

Τα αίτια της δημιουργίας κύστης κόκκυγος δεν είναι εντελώς γνωστά. Πιο συχνή αιτία της πάθησης φαίνεται να αποτελεί η είσοδος των τριχών στο εσωτερικό του δέρματος της περιοχής του κόκκυγα. Αυτή προκαλείται από την τριβή των γλουτών, και δημιουργεί μια πολύ μικρή οπή στο δέρμα, από οπού εισχωρούν μικρόβια. Έτσι προκαλείται μόλυνση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Η φλεγμονή συνδυάζεται με την πίεση που ασκείται στην περιοχή όταν ο ασθενής βρίσκεται σε καθιστή θέση και δημιουργεί συρίγγιο. Το όνομα «τριχοφωλεακό συρίγγιο» δόθηκε λόγω των τριχών, οι οποίες γυρνούν προς το εσωτερικό του δέρματος και δημιουργούν φωλιά.

Συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου αποτελούν η έντονη τριχοφυΐα, η παχυσαρκία και η πολύωρη καθιστική ζωή. Η ιδρωταδενίτιδα ενδέχεται να εντείνει τη φλεγμονή της κύστης κόκκυγος. Ασθενείς οι οποίοι ασχολούνται με αθλήματα κατά τα οποία ασκείται πίεση στην περιοχή του κόκκυγα (π.χ. ποδηλασία) ενδέχεται να εμφανίσουν τη φλεγμονή συχνότερα.

Εάν δεν υποστεί φλεγμονή, η κύστη κόκκυγος ενδέχεται να μην παρουσιάσει συμπτώματα. Η ελαφριά εκροή πύου είναι πιθανή. Σε αυτό το στάδιο ονομάζεται χρόνια κύστη κόκκυγος, κι ο ασθενής μπορεί να μην την παρατηρήσει για αρκετό καιρό. Ακόμα κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, η κύστη κόκκυγος πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως μόλις ανευρεθεί σε κάποιο έλεγχο.

Σε περιπτώσεις οξείας φλεγμονής, η κύστη κόκκυγος μπορεί να παρουσιάσει έντονα συμπτώματα. Βασικότερα είναι η ερυθρότητα και η διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία αποκτά σκληρή υφή. Συχνά παρουσιάζει έντονο πόνο κατά το κάθισμα. Οι ασθενείς ενδέχεται να παρατηρήσουν κάποιο λεκέ στα ρούχα τους στο σημείο εκείνο, το οποίο δημιουργείται από την εκροή πυώδους υγρού. Ένα οξύ απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ναυτία ή εμετό. Στην οξεία της μορφή, η κύστη κόκκυγος πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

 

Θεραπεία

Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος επέρχεται με τη χειρουργική επέμβαση. Ο Γενικός Χειρουργός πραγματοποιεί διάνοιξη της κύστης και παροχέτευση του πυώδους υγρού. Στο τραύμα δεν χρησιμοποιούνται ράμματα, αλλά παραμένει ανοικτό. Επουλώνεται με της καθημερινές αλλαγές γαζών, οι οποίες δεν πρέπει να αμελούνται από τον ασθενή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά τη χειρουργική επέμβαση να χαρτογραφηθεί σωστά η κύστη, δηλαδή όλα τα συρίγγια μαζί με τους συνοδούς πόρους. Η πλήρης αφαίρεση της κύστης μπορεί να προϋποθέτει αφαίρεση πολλαπλών και διασταυρωμένων συριγγίων. Πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με τοπική αναισθησία, αναίμακτα και ανώδυνα.

Η επούλωση της πληγής με καθημερινές αλλαγές γαζών ενδέχεται να διαρκέσει έως και δύο μήνες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τον ασθενή, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία. Έτσι, η ανοικτή μέθοδος δεν προτιμάται πλέον από εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιείται η μέθοδος του laser ή η EPSiT.

Κατά τη μέθοδο του laser, ο Γενικός Χειρουργός καταστρέφει το συρίγγιο χωρίς να πραγματοποιήσει τομές στην περιοχή. Αποτελεί ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, ιδιαίτερα αποτελεσματική για μικρές, μη επιπλεγμένες κύστες.

Μια καινοτόμα ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος, η EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment) εκμεταλλεύεται ένα ειδικό εργαλείο, το συριγγοσκόπιο, για να αναγνωριστούν τα συρίγγια της περιοχής. Γίνεται με τοπική αναισθησία μια τομή μήκους 1 εκατοστού γύρω από το σημείο του συριγγίου, και αφαιρούνται τμήματα ιστών και τρίχες. Το σημείο πλένεται με εργαλείο πλύσης, και το εσωτερικό των συριγγίων καυτηριάζεται. Αποτελεί τη λιγότερο επεμβατική μέθοδο, η οποία χαρίζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Ο καταρτισμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών κύστης κόκκυγος. Έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική αντιμετώπιση των παθήσεων του πυελικού εδάφους σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Για οποιαδήποτε ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.