Λαπαροσκοπική Ρομποτική Χειρουργική
Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;
Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που επιτρέπει τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων δια μέσου μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα. Πρώτα η κοιλιά γεμίζεται με αδρανές αέριο (CO2), ώστε να φουσκώσει, να απωθηθούν τα κοιλιακά σπλάγχνα και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για εργασία. Κατόπιν, μέσω μιας μικρής οπής, ο χειρουργός εισάγει μία λεπτή κάμερα μέσα στο εσωτερικό της κοιλιάς. Αυτή αναμεταδίδει την εικόνα, μεγεθυμένη κατά 16 φορές, σε μία οθόνη μέσα στο χειρουργείο.
Η ρομποτική χειρουργική, ή ορθότερα η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση, συνιστά μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής μεθόδου. Αποτελεί ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική τεχνική, κατά την οποία ο χειρουργός χειρίζεται ρομποτικούς βραχίονες μέσω τηλεχειριστηρίων. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να μιμηθούν τέλεια τις κινήσεις των χεριών και τα σπασίματα των καρπών, ενώ παράλληλά απαλείφουν τον τρόμο. Έτσι, προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.
Τι χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μία λαπαροσκοπική επέμβαση;
Η λαπαροσκοπική μέθοδος απαιτεί άριστη κατάρτιση του χειρουργού, αλλά και ολόκληρης της χειρουργικής ομάδας και του προσωπικού του χειρουργείου. Χρειάζεται άριστη γνώση των αρχών της κλασικής («ανοικτής») χειρουργικής, και των τεχνικών της λαπαροσκόπησης καθώς επίσης και των λαπαροσκοπικών εργαλείων, τα οποία εξελίσσονται και βελτιώνονται διαρκώς.
Το χειρουργείο θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με σύγχρονης τεχνολογίας λαπαροσκοπικά εργαλεία (οθόνες, αντλίες αερίου, κάμερες κ.ά.), τα οποία θα πρέπει να ανανεώνονται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς, αλλά και να συντηρούνται επιμελώς και σωστά.
Ποιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τη λαπαροσκοπική χειρουργική;
Σήμερα, μετά από 20 και πλέον χρόνια ευρείας εφαρμογής της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, σχεδόν όλο το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά. Κάθε επέμβαση της κοιλιακής χώρας, η οποία παλαιότερα χρειαζόταν την ανοικτή μέθοδο για να πραγματοποιηθεί, μπορεί να διενεργηθεί ευκολότερα με μικρές τομές στην κοιλιά. Επιγραμματικά αναφέρονται οι παρακάτω τύποι επεμβάσεων που μπορούν να ακολουθήσουν τη λαπαροσκοπική χειρουργική:
Γενική Χειρουργική
- Χολοκυστεκτομή
- Σκωληκοειδεκτομή
- Επεμβάσεις Παχέος Εντέρου και Ορθού
- Επεμβάσεις Στομάχου
- Αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
- Διαφραγματοκήλες
- Επεμβάσεις Ήπατος, Σπληνός, Παγκρέατος
- Επεμβάσεις Επινεφριδίων
- Επεμβάσεις Παχυσαρκία
Γυναικολογία
- Κύστες ωοθηκών
- Υστερεκτομή
- Σαλπιγγοπλαστική
- Επεμβάσεις Γυναικολογικής Ογκολογίας
- Επεμβάσεις Ενδομητρίωσης
Ουρολογία
- Προστατεκτομή
- Νεφρεκτομή
- Πυελοπλαστική
- Αφαίρεση λίθων
Καθώς η τεχνολογία των οπτικών ινών και βίντεο εξελίσσεται για την αναπαραγωγή της εικόνας, αλλά και ο τομέας των εξειδικευμένων λαπαροσκοπικών εργαλείων σημειώνει αλματώδη πρόοδο, η λαπαροσκοπική χειρουργική καθίσταται ως πρώτη επιλογή στην προτίμηση χειρουργών και ασθενών.
Πότε δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική χειρουργική;
Με βασικές προϋποθέσεις την άρτια τεχνική κατάρτιση της χειρουργικής ομάδας και τον σύγχρονο και ποιοτικό εξοπλισμό του χειρουργείου, οι περισσότερες επεμβάσεις μπορούν να ολοκληρωθούν λαπαροσκοπικά. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, οι οποίες αφορούν κυρίως την πλήρωση της κοιλιάς με CO2 (π.χ ασθενείς με βαρειά χρόνια πνευμονοπάθεια). Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, ενώ δεν υπάρχει αντένδειξη της λαπαροσκοπικής μεθόδου, στη διάρκεια του χειρουργείου ο χειρουργός αναγκάζεται να μετατρέψει την επέμβαση σε «ανοικτή», όταν κρίνει ότι δεν είναι εφικτή και ασφαλής η ολοκλήρωση της λαπαροσκοπικά.
Μία λαπαροσκοπική επέμβαση μετατρέπεται σε «ανοικτή» συχνά λόγω συμφύσεων, οι οποίες αποτελούν ουλές μέσα στην κοιλιά από παλαιότερες επεμβάσεις. Αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τα σπλάγχνα να «κολλούν» μεταξύ τους και οι δομές να είναι δυσδιάκριτες. Άλλες αιτίες να μην επιλεχθεί η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι οι εκτεταμένες κακοήθειες και οι βαριές φλεγμονές. Με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί πλέον στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, τα ποσοστά μετατροπής μίας επέμβασης σε «ανοικτή» είναι συνήθως κάτω του 2%, αν και το ποσοστό αυτό κυμαίνεται αναλόγως της βαρύτητας της λαπαροσκοπικής επέμβασης.
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η λαπαροσκοπική χειρουργική;
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής, έναντι της κλασικής χειρουργικής είναι πολυάριθμα. Η μείωση του χειρουργικού τραύματος, με συνέπεια το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα για τους ασθενείς. Η μεγεθυμένη εικόνα και ο καλύτερος φωτισμός βοηθούν το χειρουργό να πραγματοποιήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το χειρουργείο. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μικρότερη απώλεια αίματος και τον μικρότερο τραυματισμό των ιστών. Τέτοιες βελτιώσεις στο χειρουργικό πεδίο μπορούν να προσφέρουν:
- Ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς μέσα στο νοσοκομείο.
- Ελάττωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών τόσο από το τραύμα (διαπύηση, φλεγμονή), όσο και από το αναπνευστικό, αφού ο ασθενής κινητοποιείται ταχύτερα.
- Γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο.
- Ταχύτερη επάνοδο στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες.
- Δημιουργία λιγότερων συμφύσεων, αλλά και τα πολύ χαμηλότερα ποσοστά δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης.
Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Σε περίπτωση όπου χρειαστεί να χειρουργηθείτε λαπαροσκοπικά και ρομποτικά, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.