This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Καρκίνος Μαστού
Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τον πιο συχνό τύπο κακοήθειας του γυναικείου πληθυσμού στις χώρες του δυτικού πολιτισμού. Πρόκειται για την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες παγκοσμίως. Στη χώρα μας, καταγράφονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου μαστού. Παρά τη συχνότητά του, η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού μειώνεται σταδιακά κάθε χρόνο, λόγω της προόδου της ιατρικής τεχνολογίας. Οι προληπτικοί έλεγχοι και οι εξετάσεις μπορούν να προσφέρουν έγκαιρη ανίχνευση της πάθησης, καθώς και πλήρη ίαση.
Τύποι καρκίνου
Η ιατρική κοινότητα διακρίνει τους τύπους και τους υποτύπους της κακοήθειας των μαστών, με σκοπό να προσαρμοστεί η θεραπεία ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Συνηθέστεροι τύποι καρκίνου του μαστού αποτελούν οι παρακάτω:
- Πορογενές Διηθητικό καρκίνωμα (IDC): Αυτός ο τύπος κακοήθειας ξεκινά από τους γαλακτοφόρους πόρους και εξαπλώνεται στους υπόλοιπους ιστούς του μαστού. Αποτελεί τον πιο κοινό τύπο μαστικού καρκίνου.
- Λοβιακός καρκίνος μαστού: Ο τύπος αυτός ξεκινά στους γαλακτοπαραγωγούς αδένες (λοβούς) του μαστού της ασθενούς, και εξαπλώνεται στους κοντινότερους ιστούς.
- Πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS): Παρόμοια με το διηθητικό καρκίνωμα, το πορογενές καρκίνωμα in situ ξεκινά από τους γαλακτοφόρους πόρους. Βασική διαφορά με τους δύο τύπους είναι ότι το in situ καρκίνωμα δεν έχει επεκταθεί περαιτέρω και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Καρκίνος μαστού: Γενετική προδιάθεση & Κληρονομικότητα
Ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των μορφών καρκίνου. Ισχυρό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών σημαίνει:
- Πολλαπλά μέλη της οικογένειας έχουν καρκίνο μαστού ή ωοθηκών
- Ένα μέλος της οικογένειας έχει και καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
- Περισσότερες από μία γενιές της οικογένειάς σας έχουν καρκίνο μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών διαγνώστηκαν πριν την ηλικία των 50. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να προσδιορίσει εάν έχετε κληρονομήσει ένα παθολογικό γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.
Ωστόσο, η γενετική εξέταση δεν είναι τέλεια. Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή/και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού δεν έχουν ένα παθολογικό γονίδιο. Επίσης, δεν θα αναπτύξουν καρκίνο όλες οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει ένα από αυτά τα γονίδια.
Αν ο γονιδιακός έλεγχος είναι θετικός για μια μετάλλαξη BRCA, υπάρχουν διάφοροι τρόποι ελέγχου και μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου:
- Τακτικός έλεγχος καρκίνου μαστού και ωοθηκών
- Χειρουργική επέμβαση μείωσης του κινδύνου
- Φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του κινδύνου
Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος μαστού;
Ο καρκίνος μαστού μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες ενδείξεις, ανάλογα με το περιστατικό και τον τύπο κακοήθειας. Κάποιες φορές, τα συμπτώματά του ενδέχεται να μην γίνουν αντιληπτά από την ασθενή. Άλλες περιπτώσεις κακοήθειας των μαστών συνοδεύονται από έντονη συμπτωματολογία. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους
- Μάζα ή εξόγκωμα μικρού μεγέθους μέσα ή κοντά στο στήθος, ή στην περιοχή της μασχάλης
- Αλλαγή στην υφή ή το χρώμα του δέρματος στο στήθος ή τη θηλή
- Αιματηρή ή διαυγής έκκριση υγρού από τη θηλή
Καρκίνος μαστού: Διάγνωση & Πρόληψη
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διεξαγωγή των προληπτικών εξετάσεων. Αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται από κάθε γυναίκα, μετά την ηλικία των 40 ετών, στη συχνότητα όπου θα υποδείξει ο ιατρός. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό
- Υπέρηχος μαστού
- Απλή ή μαγνητική μαστογραφία
- Βιοψία μαστού
- Ανοσοϊστοχημική εξέταση για τον έλεγχο των ορμονικών υποδοχέων
Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει μια μετάλλαξη BRCA συνήθως συνιστάται να έχουν πιο συχνή εξέταση για τον καρκίνο του μαστού:
- Μηνιαία αυτοεξέταση μαστού που αρχίζει στην ηλικία των 18.
- Εξέταση του μαστού, από τον εξειδικευμένο μαστολόγο κάθε έξι μήνες αρχίζοντας στην ηλικία των 25 ετών.
- Μαστογραφία μια φορά το χρόνο, αρχίζοντας από την ηλικία των 25.
- Μαγνητική μαστογραφία, η οποία γίνεται συνήθως εναλλάξ με μια απλή μαστογραφία κάθε έξι μήνες, αρχίζοντας από την ηλικία των 25.
Πώς θεραπεύεται η κακοήθεια μαστού;
Η θεραπεία του καρκίνου μαστού είναι κατά βάση χειρουργική. Περιλαμβάνει συνήθως κάποιου βαθμού επέμβασης στο μαστό, καθώς και στους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας επιτρέπει την έγκαιρη κι έγκυρη ανίχνευση μεταστάσεων μέσω της ανίχνευσης φρουρού λεμφαδένα. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία εξετάζεται ο φρουρός λεμφαδένας, δηλαδή ο πρώτος λεμφαδενικός σταθμός των καρκινικών μεταστάσεων. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται οι άσκοπες εκτομές λεμφαδένων κατά τη χειρουργική επέμβαση.
Η επέμβαση μαστού συνήθως περιλαμβάνει ογκεκτομή ή μαστεκτομή, σε περιπτώσεις εκτεταμένης κακοήθειας. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να συνοδευτούν από αποκατάσταση μαστού σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο.
Ο καταρτισμένος Γενικός Χειρουργός – Χειρουργός Μαστού Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη χειρουργική του μαστού σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.