Καρκίνος Μαστού

κληρονομικότητα & γενετικός έλεγχος

Ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των μορφών καρκίνου. Ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό σημαίνει ότι:

Πολλαπλά μέλη της οικογένειας έχουν καρκίνο μαστού ή ωοθηκών, ή
Ένα μέλος της οικογένειας έχει και καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ή
Περισσότερες από μία γενιές της οικογένειάς σας έχουν καρκίνο μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών διαγνώστηκαν πριν την ηλικία των 50. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να προσδιορίσει εάν έχετε κληρονομήσει ένα παθολογικό γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών. Αν ο γενετικός έλεγχος είναι θετικός για μια γονιδιακή μεταβολή (ή μετάλλαξη), υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους σας. Ωστόσο, η γενετική εξέταση δεν είναι τέλεια. Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού και / ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού δεν έχουν ένα παθολογικό γονίδιο, και δεν θα αναπτύξουν καρκίνο όλες οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει ένα από αυτά τα γονίδια.

Αν ο γονιδιακός έλεγχος είναι θετικός για μια μετάλλαξη BRCA, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγχεστε και για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου:

Να ελέγχεστε πιο τακτικά για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση μείωσης του κινδύνου.
Να πάρετε φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του κινδύνου.

Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει μια μετάλλαξη BRCA συνήθως συνιστάται να έχουν πιο συχνή εξέταση για τον καρκίνο του μαστού.

  • 1. Μηνιαία αυτοεξέταση μαστού που αρχίζει στην ηλικία των 18. Θα πρέπει να μάθετε πώς να αυτοεξετάζετε τους μαστούς σας .
  • 2. Εξέταση του μαστού, από τον εξειδικευμένο μαστολόγο κάθε έξι μήνες αρχίζοντας στην ηλικία των 25 ετών.
  • 3. Μαστογραφία μια φορά το χρόνο, αρχίζοντας από την ηλικία των 25 (ή εξατομικευμένα με βάση το οικογενειακό ιστορικό).
  • 4. Μαγνητική μαστογραφία, η οποία γίνεται συνήθως εναλλάξ με μια απλή μαστογραφία κάθε έξι μήνες, αρχής γενομένης από την ηλικία των 25 (ή εξατομικευμένα με βάση το οικογενειακό ιστορικό).