Η ανισορροπία των βακτηρίων μέσα στο έντερο συμβάλλει στην εντερική φλεγμονή και την καρκινογένεση

Δυσβίωση

Η αστάθεια στην σύνθεση των βακτηριακών κοινοτήτων του εντέρου έχει συνδεθεί με κοινές εντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η δυσβίωση μπορεί να προκαλέσει νόσο ή εάν είναι μια συνέπεια της νόσου.

Στο πρόσφατο τεύχος του Journal of Clinical Investigation, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Mathias Chamaillard στο Πανεπιστήμιο Lille Nord de France στη Λιλ, εξέτασαν την εντερική φλεγμονή και ογκογένεση σε μοντέλα δυσβίωσης σε ποντικούς. Η δυσβίωση προκάλεσε ενίσχυση της εντερικής φλεγμονής και αύξησε τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, σχετιζόμενου με τη φλεγμονή. Η θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεταμόσχευση κοπράνων από φυσιολογικούς ποντικούς μείωσε τον κίνδυνο νόσου και προκάλεσε μακροχρόνιες, ευεργετικές μεταβολές στα εντερικά βακτήρια.   Αντιστρόφως, η μεταμόσχευση δυσβιοτικών κοπράνων σε φυσιολογικά ποντίκια οδήγησε σε αύξηση της εντερικής φλεγμονής και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου σχετιζόμενου με αυτήν.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η βακτηριακή κοινότητα του εντέρου διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία από φλεγμονή του εντέρου και την σχετιζόμενη με αυτήν ογκογένεση.