This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Αφαίρεση χολής
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται στην κάτω πλευρά του ήπατος. Βασική λειτουργία της είναι η αποθήκευση της χολής, δηλαδή του πεπτικού υγρού το οποίο παράγεται στο ήπαρ. Μέσω σύσπασης της χοληδόχου κύστης απελευθερώνεται στον οργανισμό το πράσινο πεπτικό υγρό, κάθε φορά όπου το άτομο καταναλώνει κάποια λιπαρή τροφή. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου η λειτουργία αυτή διαταράσσεται. Είτε λόγω κάποιας παθολογίας της ίδιας της χοληδόχου κύστης, είτε εξαιτίας τραυματισμού, η διάσπαση των λιπαρών τροφών δεν πραγματοποιείται σωστά. Απαραίτητη σε αυτήν την περίπτωση είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως.
Πότε πραγματοποιείται η αφαίρεση χοληδόχου κύστεως;
Η χοληδόχος κύστη δεν αποτελεί ζωτικό όργανο, γεγονός το οποίο επιτρέπει την πλήρη αφαίρεσή της χωρίς παράπλευρα προβλήματα στον οργανισμό. Κύριες αιτίες πραγματοποίησης της επέμβασης αφαίρεσης αποτελούν οι παρακάτω:
- Χολολιθίαση: Αναφερόμενη αλλιώς κι ως πέτρες στη χολή, η χολολιθίαση αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή παθολογία της χοληδόχου κύστης, κατά την οποία μικροί λίθοι και κρύσταλλοι σχηματίζονται στο όργανο. Συνδέονται συνήθως με διατροφικούς και κληρονομικούς παράγοντες, αλλά δεν έχουν κάποια ορισμένα αίτια.
- Πολυποδίαση: Χαρακτηριστική αιτία που οδηγεί σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, η πολυποδίαση περιγράφει την κατάσταση δημιουργίας πολυπόδων στο όργανο της χοληδόχου κύστεως. Πρόκειται για συχνή πάθηση σε άνδρες ασθενείς, ηλικίας άνω των 45 ετών.
Αφαίρεση χολής: Προειδοποιητικά συμπτώματα
Τις περισσότερες φορές, η πάθηση της χολολιθίασης δεν προκαλεί συμπτώματα. Εάν παρουσιαστούν, αυτά περιλαμβάνον έντονο, συνεχή πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα, ο οποίος μοιάζει με κολικό. Πιθανή φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως ενδέχεται να προκαλέσει έντονο κοιλιακό άλγος και πυρετό, με συχνό φαινόμενο την δημιουργία αποστημάτων ή διάτρησης. Ο πόνος της χολολιθίασης αντανακλά πολλές φορές στην πλάτη ή το στήθος, και συνοδεύεται από ναυτία κι έμετο.
Χαρακτηριστικό του πόνου που θα οδηγήσει σε χολοκυστεκτομή αποτελεί το γεγονός ότι, τις περισσότερες φορές, εκδηλώνεται τη νύχτα κι αφυπνίζει τον ασθενή.
Μέθοδοι αφαίρεσης της χολής
Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές μέθοδοι αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, οι οποίες επιλέγονται με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του ασθενούς. Αυτές είναι η κλασική ανοικτή τομή κι η λαπαροσκοπική ή ρομποτική τεχνική. Ειδικότερα:
- Λαπαροσκοπική/Ρομποτική χολοκυστεκτομή: Προτιμάται πλέον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ταχεία επάνοδο στην καθημερινότητα. Διαρκεί περίπου 1 ώρα.
- Ανοικτή χολοκυστεκτομή: Σπάνια αποτελεί μέθοδος εκλογής του ιατρού. Επιλέγεται μόνο όταν η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Λαπαροσκοπική/Ρομποτική αφαίρεση χολής: Διαδικασία
Όπως κάθε επέμβαση, έτσι κι η λαπαροσκοπική ή ρομποτική χολοκυστεκτομή απαιτεί κάποια προετοιμασία του ασθενούς. Αυτή περιλαμβάνει εξετάσεις, όπως η γενική αίματος, ο έλεγχος της ηπατικής βιοχημείας κι ο καρδιολογικός έλεγχος, προκειμένου να εκτιμηθεί η καταλληλότητα του ασθενούς για την επέμβαση. Εάν ο ασθενής λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, οφείλει να ενημερώσει τον ιατρό του προκειμένου να καθοριστεί εάν μπορεί να τη συνεχίσει ή όχι. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει νηστικός από το προηγούμενο βράδυ της επέμβασης, ενώ μπορεί να καταναλώσει νερό μόνο έως και τρείς ώρες πριν.
Η λαπαροσκοπική και ρομποτική χολοκυστεκτομή αποτελεί μια επέμβαση μέτριας βαρύτητας. Πραγματοποιείται πάντοτε υπό γενική αναισθησία, με τη χρήση 3 μικρών οπών πέριξ της περιοχής της χοληδόχου κύστεως στο κοιλιακό τοίχωμα. Ο ιατρός χρησιμοποιεί ειδικά λαπαροσκοπικά/ρομποτικά εργαλεία, λεπτά σε μέγεθος, κι αφαιρεί ολόκληρη τη χοληδόχο κύστη μαζί με το περιεχόμενό της.
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η λαπαροσκοπική/ρομποτική τεχνική;
Βασικό πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής είναι η ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής συνήθως εντός 24 ωρών. Άλλα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Μειωμένη απώλεια αίματος
- Ελάχιστος κίνδυνος επιπλοκών
- Μικρότερος χρόνος νοσηλείας
- Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, με λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις
Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική του πεπτικού σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αφαίρεση χολής, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.