Καρκίνος παχέος εντέρου

Καρκίνος παχέος εντέρου

 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί κακοήθη όγκο ο οποίος αναπτύσσεται στο παχύ έντερο και το ορθό. Τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινούν σαν πολύποδες, ή αλλιώς αδενώματα. Οι πολύποδες αποτελούν συχνές μορφολογίες του παχέος εντέρου, και δεν είναι πάντοτε κακοήθεις. Έχουν πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο με την πάροδο των ετών, ιδιαίτερα εάν δεν εντοπιστούν και αφαιρεθούν εγκαίρως.

Το παχύ έντερο αποτελείται από το ανιόν, το εγκάρσιο, το κατιόν και το σιγμοειδές. Τα τέσσερα αυτά μέρη έχουν διαφορετικές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, παρουσιάζοντας διαφορετικά συμπτώματα κάθε φορά.

 

Καρκίνος παχέος εντέρου: Επιδημιολογικά στοιχεία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατακτά την τρίτη θέση στη συχνότητα εμφάνισης κακοηθών όγκων, ακολουθώντας εκείνους του πνεύμονα και του μαστού. Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Ενώ οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται με την ηλικία, διαγιγνώσκεται σε ολοένα και νεαρότερες ηλικίες με το πέρας των ετών. Γεωγραφικά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται να προσβάλλει περισσότερο άτομα της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας.

 

Αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κληρονομικότητα. Το βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου. Η αμέλεια ελέγχου των πολυπόδων του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία κακοήθειας, η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα ή άλλη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κακοήθειας. Η χρόνια καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μελέτες, η διατροφή και η πρόσληψη ορισμένων ουσιών φαίνεται να εντείνει τη δημιουργία κακοήθειας. Άτομα τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζωϊκών πρωτεϊνών και κορεσμένων λιπών, ενώ παράλληλα ακολουθούν διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να ενισχύσει τις πιθανότητες ανάπτυξης.

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Θεωρώντας τους εντερικούς πολύποδες ως το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης καρκίνου, η εμφάνιση συμπτωμάτων συχνά γίνεται όταν αυτοί μεγαλώσουν αρκετά σε μέγεθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί. Όταν η νόσος εξελιχθεί, τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι δυστυχώς ιδιαίτερα κοινότυπα, μη ειδικά. Τα πιο συχνά εξ αυτών περιλαμβάνουν  κοιλιακό άλγος, αίσθημα φουσκώματος, πρωκτική αιμορραγία, εμφάνιση αίματος στα κόπρανα και αλλαγές στη συχνότητα και το είδος των κενώσεων (δυσκοιλιότητα – διάρροια). Η ανεξήγητη και ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να αποτελέσει ένα σύμπτωμα που θα οδηγήσει τον ασθενή στον ιατρό. Οι καρκινικές μάζες στη δεξιά πλευρά του εντέρου ενδέχεται να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία. Εάν η νόσος αμεληθεί αρκετά, μπορεί να προκαλέσει οξύ αποφρακτικό ειλεό.

 

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται κατά κύριο λόγο μέσω κολονοσκόπησης. Η εξέταση αυτή αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την πρόληψη της νόσου. Άτομα ηλικίας άνω των 45

ετών οφείλουν να εξετάζονται μέσω κολονοσκόπησης ετησίως. Το ηλικιακό όριο να μειώνεται για εκείνους με βεβαρυμμένο ιστορικό. Μετά τη διάγνωση, απαιτείται σταδιοποίηση της νόσου μέσω απεικονιστικών εξετάσεων. Η αξονική τομογραφία κοιλίας και θώρακα μπορεί να ελέγξει για τυχόν μεταστάσεις στο ήπαρ, στους πνεύμονες ή σε άλλα σημεία του σώματος. Τέλος, σε περίπτωση όπου η καρκινική μάζα ανευρίσκεται στον πρωκτό ή το ορθό, είναι απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία.

 

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική. Πραγματοποιείται αφαίρεση του μέρους του εντέρου που εμφανίζει τον όγκο, καθώς και των περιβαλλόντων λεμφαδένων. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται κολεκτομή. Ύστερα από την αφαίρεση γίνεται συρραφή, δηλαδή αναστόμωση, επαναφέροντας τη φυσιολογική συνέχεια του γαστρεντερικού σωλήνα. Η κολεκτομή μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά και ρομποτικά, προσφέροντας στον ασθενή τόσο υψηλά ποσοστά ίασης, όσο και όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας.

Πέραν της χειρουργικής θεραπείας, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική. Παρά το γεγονός ότι κατέχει υψηλή θέση στη θνησιμότητα παγκοσμίως, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως με εύκολο τρόπο. Αρκεί να εντοπιστεί γρήγορα.

Ο καταρτισμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.