This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Καρκίνος Στομάχου
Ο καρκίνος στομάχου είναι μια σοβαρή νόσος του πεπτικού συστήματος, η οποία συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια λόγω της απουσίας πρώιμων συμπτωμάτων. Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του στομάχου, προκαλώντας επιπλοκές στην πέψη και τη γενική υγεία του ασθενούς. Παρόλο που η συχνότητά του έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.
Τι είναι ο καρκίνος στομάχου;
Ο καρκίνος στομάχου, γνωστός και ως γαστρικός καρκίνος, είναι μια κακοήθης νόσος που αναπτύσσεται στα τοιχώματα του στομάχου. Συχνά ξεκινά από τον βλεννογόνο, το εσωτερικό στρώμα του στομάχου, και μπορεί να επεκταθεί σε βαθύτερα στρώματα και γειτονικά όργανα. Η νόσος αναπτύσσεται συνήθως αργά, σε διάστημα πολλών ετών, και είναι πιο συχνή σε άνδρες άνω των 50 ετών.
Καρκίνος στομάχου: Τύποι
Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στομάχου είναι το αδενοκαρκίνωμα, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 90-95% των περιπτώσεων. Αναπτύσσεται από τα κύτταρα του βλεννογόνου που παράγουν βλέννα. Άλλοι, σπανιότεροι τύποι περιλαμβάνουν:
- Γαστρικά λεμφώματα: Κακοήθειες του λεμφικού ιστού του στομάχου, όπως το λέμφωμα μη-Hodgkin, που συνδέεται με τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori).
- Στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού (GISTs): Όγκοι που προέρχονται από τα ενδιάμεσα κύτταρα του Cajal, τα οποία έχουν χαρακτηριστικά λείων μυϊκών και νευρικών κυττάρων.
- Νευροενδοκρινικοί όγκοι (NETs): Όγκοι που προέρχονται από τα νευροενδοκρινικά κύτταρα του στομάχου και μπορεί να είναι αργά αναπτυσσόμενοι ή επιθετικοί.
Πώς προκαλείται;
Η ακριβής αιτία του καρκίνου του στομάχου δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξής του:
- Λοίμωξη από H. pylori: Η χρόνια μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβες στο βλεννογόνο του στομάχου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.
- Διατροφικές συνήθειες: Διατροφή πλούσια σε αλμυρά, καπνιστά και επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών φαίνεται να τον μειώνει.
- Κάπνισμα: Το κάπνισμα σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.
- Οικογενειακό ιστορικό: Άτομα με στενούς συγγενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
- Άλλοι παράγοντες: Ηλικία άνω των 65 ετών, ομάδα αίματος Α, χρόνια γαστρίτιδα, κακοήθης αναιμία και προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι.
Καρκίνος στομάχου: Συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος στομάχου συχνά δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν:
- Δυσπεψία και καούρα: Επίμονη δυσπεψία, καούρα ή συμπτώματα παρόμοια με αυτά του έλκους.
- Απώλεια όρεξης και βάρους: Ανεξήγητη απώλεια βάρους και μείωση της όρεξης.
- Κοιλιακός πόνος: Πόνος ή δυσφορία στην περιοχή του στομάχου, συχνά πάνω από τον ομφαλό.
- Ναυτία και έμετος: Συχνή ναυτία ή έμετος, μερικές φορές με παρουσία αίματος.
- Αίσθημα πληρότητας: Αίσθηση κορεσμού μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού.
- Αναιμία: Κόπωση και ωχρότητα λόγω απώλειας αίματος.
Διάγνωση της πάθησης
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία. Η διάγνωση συνήθως ξεκινά με τη λήψη ιστορικού και τη φυσική εξέταση του ασθενούς. Οι συνηθέστερες διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:
- Γαστροσκόπηση (ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού): Πρόκειται για τη βασική εξέταση, κατά την οποία ένας λεπτός σωλήνας με κάμερα εισάγεται μέσω του στόματος στο στομάχι. Εάν παρατηρηθούν ύποπτες αλλοιώσεις, λαμβάνονται δείγματα ιστού (βιοψία) για ιστολογική εξέταση.
- Αξονική ή μαγνητική τομογραφία (CT/MRI): Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις βοηθούν στον καθορισμό του σταδίου της νόσου και στην εκτίμηση πιθανής εξάπλωσης σε άλλα όργανα.
- PET-Scan: Συχνά χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό μεταστάσεων.
- Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS): Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το βάθος της διήθησης του όγκου στο τοίχωμα του στομάχου.
- Εξετάσεις αίματος: Ορισμένοι καρκινικοί δείκτες (π.χ. CEA, CA 19-9) μπορεί να είναι αυξημένοι, αλλά δεν αποτελούν αποκλειστικό δείκτη καρκίνου.
Θεραπεία & Αντιμετώπιση
Η θεραπεία του καρκίνου στομάχου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και τη θέση του όγκου. Βασική θεραπευτική προσέγγιση είναι η χειρουργική.
Τύποι Επεμβάσεων:
- Μερική γαστρεκτομή: Περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου, συνήθως όταν ο όγκος βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του.
- Ολική γαστρεκτομή: Όταν ο όγκος εντοπίζεται σε μεγαλύτερο μέρος του στομάχου ή στο ανώτερο τμήμα, απαιτείται η πλήρης αφαίρεσή του. Το λεπτό έντερο επανασυνδέεται στον οισοφάγο για την αποκατάσταση της πέψης.
- Λεμφαδενικός καθαρισμός: Σε όλες τις περιπτώσεις, αφαιρούνται οι λεμφαδένες γύρω από το στομάχι για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική
Τα τελευταία χρόνια, η λαπαροσκοπική και ρομποτικά υποβοηθούμενη γαστρεκτομή έχουν αναδειχθεί ως ελάχιστα επεμβατικές εναλλακτικές λύσεις στην κλασική ανοικτή χειρουργική.
- Λαπαροσκοπική γαστρεκτομή: Εκτελείται μέσω μικρών τομών, μέσα από τις οποίες εισάγονται μια κάμερα και ειδικά εργαλεία. Αυτή η μέθοδος μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο, επιταχύνει την ανάρρωση και ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές όπως οι λοιμώξεις και η αιμορραγία. Είναι κατάλληλη για επιλεγμένους ασθενείς, κυρίως με πρώιμο στάδιο καρκίνου.
- Ρομποτική γαστρεκτομή: Βασίζεται σε ένα προηγμένο ρομποτικό σύστημα, το οποίο ελέγχεται από τον χειρουργό μέσω ειδικής κονσόλας. Προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις, βελτιωμένη ορατότητα και περιορισμό των επιπλοκών σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για περίπλοκες επεμβάσεις όπου απαιτείται αφαίρεση και ανακατασκευή του πεπτικού σωλήνα με ακρίβεια.
Συμπληρωματικά με τη χειρουργική θεραπεία, ο ιατρός θα συστήσει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, σε συνδυασμό με στοχευμένη ανοσοθεραπεία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο καταρτισμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική του πεπτικού συστήματος σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον καρκίνο του στομάχου, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.