Χολοκυστίτιδα
Η χοληδόχος κύστη αποτελεί ένα μικρό όργανο, σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Βασική της λειτουργία είναι η αποθήκευση και απελευθέρωση της χολής, του πεπτικού υγρού το οποίο παράγεται στο ήπαρ. Η χολοκυστίτιδα αποτελεί μια παθολογική κατάσταση της χοληδόχου κύστης, κατά την οποία το μικρό αυτό όργανο φλεγμαίνει. Πρόκειται για μια συνηθισμένη επιπλοκή της χολολιθίασης, της πάθησης κατά την οποία δημιουργούνται λίθοι στη χοληδόχο κύστη.
Χολοκυστίτιδα: Τύποι
Η χολοκυστίτιδα διακρίνεται με βάση δύο βασικά κριτήρια: τη διάρκεια των συμπτωμάτων της και το αν σχετίζεται με λιθίαση. Συγκεκριμένα, με βάση τη διάρκεια των ενδείξεων, ο ιατρός διακρίνει τη χρόνια και την οξεία μορφή. Η χρόνια χολοκυστίτιδα εμφανίζει πόνο με διάρκεια, ο οποίος αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς. Αντιθέτως, η οξεία χολοκυστίτιδα εκδηλώνεται με έντονο και ξαφνικό πόνο, ο οποίος εμφανίζεται με διάρκεια και αντανακλά στην ωμοπλάτη.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό κριτήριο διάκρισης της πάθησης είναι το αν σχετίζεται με λιθίαση της χοληδόχου κύστης. Με βάση αυτό, τα περιστατικά κατηγοριοποιούνται ως εξής:
- Λιθιασική: Πρόκειται για τον συνηθέστερο τύπο χολοκυστίτιδας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 95% των περιστατικών. Προκαλείται λόγω απόφραξης και φλεγμονής από χολόλιθους.
- Αλιθιασική: Αποτελεί πιο σπάνια μορφή χολοκυστίτιδας, η οποία ωστόσο είναι πιο σοβαρή. Προκαλείται λόγω κάποιας υποκείμενης πάθησης, όπως το AIDS, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ή εξαιτίας ενός τραυματισμού ή εγκαύματος.
Παράγοντες κινδύνου & Αίτια
Βασική αιτία πρόκλησης της χολοκυστίτιδας είναι η δημιουργία χολόλιθων μέσα στη χοληδόχο κύστη. Έτσι, οι παράγοντες κινδύνου που εμφανίζει η πάθηση της χολοκυστίτιδας είναι παρόμοιοι:
- Παχυσαρκία
- Απότομη απώλεια βάρους
- Διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη
- Βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Μεσογειακή αναιμία
- Χρόνια χρήση αντισυλληπτικών
- Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
Πέραν της χολολιθίασης, υπάρχουν άλλα αξιοσημείωτα αίτια, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στην πρόκληση χολοκυστίτιδας. Αυτά περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Χολική στένωση: Πρόκειται για πάθηση των χοληφόρων πόρων, κατά την οποία παρατηρείται χρόνια φλεγμονή. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ουλώδους ιστού, ο οποίος στενεύει τον πόρο και εμποδίζει τη ροή του πεπτικού υγρού.
- Χολόσταση: Αποτελεί λειτουργική ασθένεια της χοληδόχου κύστης, κατά την οποία το όργανο αποθήκευσης του πεπτικού υγρού παρουσιάζει μειωμένη συστολική δραστηριότητα. Έτσι, η χολή δεν απομακρύνεται αποτελεσματικά από τη χοληδόχο κύστη.
- Καρκίνος: Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας κακοήθης όγκος στη χοληδόχο κύστη μπορεί να εμποδίσει τη σωστή ροή του πεπτικού υγρού προς τον κυστικό πόρο και το λεπτό έντερο.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η χολοκυστίτιδα;
Κυριότερο σύμπτωμα της φλεγμονής στη χοληδόχο κύστη είναι ο οξύς πόνος, ο οποίος εμφανίζεται στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα και αντανακλά στη δεξιά ωμοπλάτη. Ο πόνος εκδηλώνεται συνήθως μετά την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος, και γίνεται εντονότερος με τις βαθιές ανάσες. Ο ασθενής δεν μπορεί να βρει ανακούφιση με τα κλασικά παυσίπονα.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Ναυτία
- Έμετος
- Πυρετός
- Ψηλαφητή διόγκωση της χοληδόχου κύστης
- Ίκτερος
- Ανορεξία
- Έντονη εφίδρωση
Χολοκυστίτιδα: Διάγνωση & Θεραπεία
Η διάγνωση της χολοκυστίτιδας ξεκινά με τη λήψη του αναλυτικού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Ο ιατρός θα συνεξετάσει τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής, και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση της περιοχής. Επί ανακάλυψης ύποπτων ευρημάτων, ο ιατρός θα παραγγείλει ορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους, όπως οι εξετάσεις αίματος, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.
Ο τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης είναι ανάλογος της συμπτωματολογίας που παρουσιάζει ο ασθενής. Ο ιατρός θα προτείνει αρχικά τη συντηρητική αντιμετώπιση της χολοκυστίτιδας, με τη χρήση ειδικών αντιβιοτικών και αναλγητικών φαρμάκων, καθώς και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Με τη θεραπεία αυτή, ο ιατρός προσπαθεί να αναπληρώσει τις απώλειες σε υγρά του ασθενούς και να βελτιώσει τις ζωτικές του λειτουργίες. Όταν αυτό πραγματοποιηθεί, απαραίτητη είναι η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, προσφέροντας όλα τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική του πεπτικού συστήματος σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χολοκυστίτιδα, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.