Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

 

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο. Η κατάσταση αυτή πάει αντίθετα με τη φυσιολογική πορεία της τροφής, και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο αρχικό τμήμα της πεπτικής οδού, όπως η οισοφαγίτιδα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας υπολειτουργεί. Αυτός είναι υπεύθυνος για τον φραγμό της παλινδρόμησης των γαστρικών οξέων και των περιεχομένων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Κύρια αιτία δυσλειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα είναι η ύπαρξη διαφραγματοκήλης, δηλαδή η προβολή του στομάχου στο διάφραγμα.

 

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αίτια & Παράγοντες κινδύνου

Όπως προαναφέρθηκε, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνοδεύει συχνά μια διαφραγματοκήλη, προβολή δηλαδή της γαστροοισοφαγικής συμβολής στον θώρακα. Εκτός από αυτήν, άλλα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι τα κάτωθι:

  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα κι αλκοόλ
  • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, λόγω στενών ρούχων
  • Καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης
  • Κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, τα οποία συνοδεύονται από υψηλές ποσότητες υγρών
  • Κατανάλωση λιπαρών, τηγανητών και καυτερών τροφών σε μεγάλη ποσότητα.

Τροφές οι οποίες ενδέχεται να εντείνουν το πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι τα όξινα φρούτα και οι χυμοί τους, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η σοκολάτα, η μέντα, οι σάλτσες τομάτας και η καφεΐνη.

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;

Συχνότερο σύμπτωμα της παλινδρόμησης του οισοφάγου είναι το οπισθοστερνικό καύσος, δηλαδή η καούρα. Πρόκειται για μια αίσθηση καψίματος στον θώρακα, ή και στον φάρυγγα. Άλλα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

  • Έντονες ερυγές (ρέψιμο)
  • Επίμονη λαρυγγίτιδα και βραχνή φωνή
  • Πόνο στο λαιμό
  • Δυσφαγία και δυσκαταπόσια
  • Φλέγματα
  • Χρόνιος βήχας και δύσπνοια
  • Άλγος στο στομάχι και στο στήθος

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γίνονται πιο έντονα με την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων ακριβώς πριν τον ύπνο, σε θέσης κατάκλισης ή επίκυψης. Η πλάγια δεξιά θέση μπορεί επίσης να προκαλέσει εντονότερα συμπτώματα παλινδρόμησης. Οι ασθενείς ενδέχεται να αισθανθούν κάποια ανακούφιση σε όρθια ή καθιστή θέση. Η λήψη αντιόξινων φαρμάκων ή μικρής ποσότητας υγρών μπορεί επίσης να αποβεί βοηθητική.

 

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Διάγνωση

Η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης πραγματοποιείται αρχικά με λήψη ατομικού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και κλινική εξέταση. Ο ιατρός θα αξιολογήσει τη συμπτωματολογία του ασθενούς, και θα παραγγείλει τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η αξονική τομογραφία αποτελεί συνήθως το αρχικό βήμα του θεράποντος ιατρού. Ωστόσο, πλέον αξιόπιστη μέθοδος της πάθησης είναι η διενέργεια οισοφαγο-γαστροσκόπησης. Εάν κριθεί απαραίτητο, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και pHμετρία ή μανομετρία 24ώρου.

 

Θεραπεία & Αντιμετώπιση

Για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης προσφέρονται δύο μέθοδοι: η συντηρητική και η χειρουργική. Κατά τη συντηρητική οδό, ο ασθενής καλείται να περιορίσει την έξαρση συμπτωμάτων της πάθησης χρησιμοποιώντας ειδική, αντιόξινη φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής ενδέχεται να επωφεληθεί επίσης από τη χορήγηση αναστολέων υποδοχέων ισταμίνης-2 και αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPI). Παράλληλα, ο ιατρός θα συστήσει τις αλλαγές τρόπου ζωής και διατροφής, με σκοπό να επιτευχθεί απώλεια βάρους. Αυτή θα μειώσει την ενδοκοιλιακή πίεση του ασθενούς, προσφέροντας μια ανακούφιση από τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παλινδρόμησης είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Πρόκειται για την επέμβαση δημιουργίας ενός αντιπαλινδρομικού μηχανισμού στην περιοχή επικοινωνίας μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Επικρατέστερη χειρουργική επέμβαση κατά της παλινδρόμησης είναι η λαπαροσκοπική ή ρομποτική θολοπλαστική κατά Nissen.

Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική του πεπτικού σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα που σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.