This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Διαφραγματοκήλη
Ως διαφραγματοκήλη ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία τμήμα ή ολόκληρο το στομάχι εισέρχεται στη θωρακική κοιλότητα μέσω του διαφράγματος, δηλαδή του μυός που διαχωρίζει των θώρακα από την κοιλιά. Το διάφραγμα αποτελεί το μέρος διαχωρισμού μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, δηλαδή των πιο σημαντικών οργάνων της ανώτερης πεπτικής οδού. Ο οισοφαγικός σωλήνας είναι υπεύθυνος για την προώθηση της μασημένης τροφής (βλωμός) στο στομάχι, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης.
Η διαφραγματοκήλη αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Διαφραγματοκήλη: Τύποι
Οι τύποι διαφραγματοκήλης διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο εισχώρησης του στομάχου στο θώρακα. Υπάρχουν τρεις διακριτοί τύποι διαφραγματοκήλης, και ορίζονται ως εξής:
- Ολισθαίνουσα: Πρόκειται για το συνηθέστερο τύπο διαφραγματοκήλης, ο οποίος επηρεάζει κυρίως γυναίκες ασθενείς στην 5η και 6η δεκαετία της ζωής τους. Δημιουργείται λόγω της ολίσθησης της γαστροοισοφαγικής συμβολής και μέρος του στομάχου προς το οπίσθιο μεσοθωράκιο.
- Παραοισοφαγική: Κατά τον τύπο αυτό, μέρος του στομαχικού θόλου διέρχεται από το οισοφαγικό τρήμα χωρίς να διαταράσσει τη γαστροοισοφαγική συμβολή.
- Μεικτή: Όπως προδίδει και το όνομά της, η μεικτή διαφραγματοκήλη αποτελεί συνδυασμό των παραπάνω δύο τύπων.
Οι προαναφερθέντες τύποι διαφραγματοκήλης απαντώνται στην πλειονότητα των ασθενών. Ο κάθε ένας διαθέτει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, αίτια και συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα, τέταρτος τύπος, ο οποίος αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση διαφραγματοκήλης.
Ποιοι παράγοντες οδηγούν στη δημιουργία της;
Παρά τη συχνότητα της πάθησης της πάθησης της διαφραγματοκήλης, τα ακριβή αίτια πρόκλησής της δεν είναι ακόμα γνωστά. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξής της. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Παχυσαρκία
- Χρόνιος, παροξυσμικός βήχας
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Άρση βαρέων βαρών
- Συνεχείς εμετοί
Πέραν των παραπάνω παραγόντων, διάφορα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενούς ενδέχεται να τον καταστήσουν πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη διαφραγματοκήλης. Αυτά περιλαμβάνουν την κληρονομική προδιάθεση, τις πολλαπλές εγκυμοσύνες και την προχωρημένη ηλικία.
Ποια συμπτώματα προκαλεί;
Δεδομένου ότι η διαφραγματοκήλη αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι η αίσθηση οπισθοστερνικού καύσους. Αυτή ενδέχεται να συνοδεύεται από αναγωγές του περιεχομένου του στομάχου και πόνο στο στήθος. Άλλα συνήθη συμπτώματα αποτελούν τα κάτωθι:
- Όξινες ερυγές
- Εμετός
- Χρόνιος βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα
- Δυσκολία ή πόνος κατά την κατάποση
- Βραχνή φωνή
- Πονόλαιμος
- Δύσπνοια
- Δυσπεψία
- Καρδιακές αρρυθμίες
Διάγνωση διαφραγματοκήλης
Η διάγνωση πραγματοποιείται μετά από λήψη του αναλυτικού ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο ιατρός θα προτείνει αρχικά τη διενέργεια γαστροσκόπησης, μιας ενδοσκοπικής εξέτασης μέσω της οποίας ελέγχεται ο οισοφάγος και ο στομαχικός θόλος. Ο ιατρός χρησιμοποιεί ειδικά ενδοσκοπικά εργαλεία, ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε καταστολή ή υπό απλή μέθη. Άλλες εξετάσεις οι οποίες μπορούν να οριστικοποιήσουν τη διάγνωση, αλλά και τον τύπο της διαφραγματοκήλης, είναι το βαριούχο γεύμα, η pHμετρία του οισοφάγου, η μανομετρία και η αξονική τομογραφία.
Διαφραγματοκήλη: Θεραπεία & Αντιμετώπιση
Αρχικά, ο ιατρός θα συστήσει συντηρητική θεραπεία της πάθησης. Αυτή περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητα, τροποποίηση της στάσης του ύπνου και λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, η συντηρητική θεραπεία απευθύνεται αποκλειστικά σε μια περιορισμένη μερίδα ασθενών. Τις περισσότερες φορές, απαραίτητη είναι η διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης.
Υπάρχουν δύο μορφές χειρουργικής επέμβασης, από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο ασθενής. Ο ιατρός θα επιλέξει μια εκ των δύο, βασισμένος στα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Αναλυτικότερα, οι επιλογές είναι οι εξής:
- Λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen: Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία επισκευάζεται ο στομαχικός θόλος. Εκτελείται μέσω 5 μικρών τομών, καθώς και με τη χρήση κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων. Προσφέρει οριστική θεραπεία της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με ανώδυνο τρόπο. Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη, το χειρουργικό τραύμα μικρό κι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του ταχύτατα.
- Επέμβαση Linx: Μικρές διαφραγματοκήλες ενδέχεται να επισκευαστούν με τη χρήση ειδικών δακτυλίων από μαγνητισμένα σφαιρίδια τιτανίου. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, μέσω μικρών τομών. Δεν αλλάζει την ανατομία του στομάχου, προσφέροντας ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, μειωμένη απώλεια αίματος και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Εκτός από λαπαροσκοπικές, οι παραπάνω επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν και με ρομποτικές τεχνικές.
Ο καταρτισμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική του πεπτικού συστήματος σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαφραγματοκήλη, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.