Ανακατασκευή κοιλιακού τοιχώματος & Χειρουργική αποκατάσταση σύνθετων κοιλιοκηλών

• Τι είναι η σύνθετη κήλη;

Μια σύνθετη κήλη εμφανίζεται συχνά στην τομή μιας προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης. Η παρουσία συριγγίων ή προηγούμενου πλέγματος καθιστά την χειρουργική αποκατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη.

Μερικές από τις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι τόσο μεγάλες που οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος γίνονται αναποτελεσματικοί στο να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτοί οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν επαρκή ενδοκοιλιακή πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την λειτουργία των εντέρων (αφόδευση), την ούρηση και την άρση βαρέων αντικειμένων, βήχα κλπ.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι ορθοί κοιλιακοί μύες δεν έχουν σημείο σύνδεσης μεταξύ τους στη μέση γραμμή (λευκή γραμμή), τείνουν να συστέλλονται προς τα πλάγια και με την πάροδο του χρόνου ρικνώνονται και ουλοποιούνται.

• Τι είναι η διάσταση των ορθών κοιλιακών;

Πρόκειται για ένα κοινό φαινόμενο σε εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό, καθώς και σε άτομα που έχουν πάρει απότομα πολύ βάρος. Εμφανίζεται όταν οι ορθοί κοιλιακοί μύες διαχωρίζονται κατά την σύσπαση της κοιλιάς (είται από την κύηση, είτε από την απότομη αύξηση βάρους. Μπορεί να επιδιορθωθεί με ειδικές ασκήσεις που βοηθούν στο κλείσιμο του διαχωρισμού, αλλά πολύ συχνά απαιτούνται εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να συνοδεύονται και με τεχνικές κοιλιοπλαστικής.

 

• Τι είναι η ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος (Abdominal Wall Reconstruction);

Πρόκειται για μια ομάδα από σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές που εξασφαλίζουν την αποκατάσταση των μεγάλων και σύνθετων κοιλιοκηλών, εκμεταλλευόμενες το ήδη υπάρχον κοιλιακό τοίχωμα.

Καθώς το τοίχωμα της κοιλιάς αποτελείται από στρώσεις διαφορετικών μυών, η ανακατασκευή εστιάζει στο διαχωρισμό αυτών των μυών με στόχο την συμπλησίασή τους στη μέση γραμμή, τη σύγκλειση του χάσματος της κήλης και την αποκατάσταση της εμφάνισης και της λειτουργίας του κοιλιακού τοιχώματος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να γεφυρωθούν χάσματα έως και 20 cm στη μέση γραμμής. Σε πολλές κήλες μεγάλου κοιλιακού τοιχώματος, χρησιμοποιείται συνδυασμός αυτής της τεχνικής και αποκατάστασης πλέγματος.

Στόχος είναι η ανακατασκευή και αποκατάσταση της κήλης, χωρίς πίεση και τάση και η ενίσχυση με πλέγματα σύγχρονης τεχνολογίας.

Τέτοιες τεχνικές είναι:

α. Ο πρόσθιος διαχωρισμός των μυών (anterior component separation)

β. Ο οπίσθιος διαχωρισμός των μυών (posterior component separation) ή αλλιώς TAR (transversus abdominis release).

γ. Η εκτεταμένη εξωπεριτοναϊκή ανακατασκευή (eTEP)

δ. Η διακοιλιακή αποκατάσταση πίσω από τους μύες (TARM – Transabdominal Retromuscular Repair)

Πολύ συχνά απαιτείται μερικός συνδυασμός τεχνικών και ο εξειδικευμένος χειρουργός μπορεί να σας εξηγήσει αναλυτικά και να σχεδιάσει την επέμβαση πάνω στο πρόβλημα του συγκεκριμένου ασθενούς

 

 

• Ποιος ο ρόλος της Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci® στην ανακατσκευή του κοιλιακού τοιχώματος;

Μέχρι πρόσφατα, οι επεμβάσεις αυτές γίνονταν αποκλειστικά ανοικτά, καθώς απαιτούσαν εκτεταμένες κινητοποιήσεις του κοιλιακού τοιχώματος.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci® έχει λύσει τα χέρια των χειρουργών για την αποκατάσταση των σύνθετων κηλών με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Τα τεράστια πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι:

-η τρισδιάστατη όραση σε μεγάλη μεγέθυνση για τον χειρουργό

-η δυνατότητα να χειρουργεί με λεπτομέρεια σε πολύ μικρούς χώρους (όπως π.χ ανάμεσα στους μύες)

-οι κινήσεις των ρομποτικών εργαλείων που προσομοιάζουν αυτές του ανθρώπινου χεριού

-η ακρίβεια και η μηδαμινή απώλεια αίματος

Έτσι, πλέον, μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας αυτές τις πολύπλοκες επεμβάσεις, μέσα από 3-4 μικρές οπές, με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο (1-2 ημέρες) και ταχύτατη αποκατάσταση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η Ρομποτική Χειρουργική έχει δώσει τη δυνατότητα να θεραπεύουμε ένα πολύπλοκο πρόβλημα που πολλοί ασθενείς βιώνουν σαν μεγάλο περιορισμό και αναπηρία, με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, προσφέροντας καλύτερη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής.

rompotiki xeirourgiki

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΕΧΝΙΚΕΣ, ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ