Περιεδρικό Συρίγγιο - Απόστημα Πρωκτού (Laser Θεραπεία)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ

Πρόκειται για ένα μικρό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθό) και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Το εξωτερικό στόμιο του συριγγίου μπορεί να είναι ορατό σαν μία μικρή οπή στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.
Τα περιεδρικά συρίγγια συνήθως ταξινομούνται ως εξής:

 • Απλά ή σύνθετα – αναλόγως με το εάν υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας ή πολλαπλά διακλαδιζόμενα συρίγγια.
 • Χαμηλά ή υψηλά – αναλόγως με τη θέση τους, πόσο βαθειά προχωρούν και τη σχέση τους με τους σφιγκτήρες του πρωκτού.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Τα περισσότερα περιεδρικά συρίγγια σχετίζονται με περιεδρικά αποστήματα τα οποία συνήθως αναπτύσσονται από τους αδένες που περιβάλλουν τον πρωκτό και το ορθό. Οι πόροι των αδένων μπορεί να αποφραχθούν και αυτό οδηγεί σε λοίμωξη και φλεγμονή με συλλογή πύου (απόστημα). Ένα μικρό ποσοστό συριγγίων σχετίζεται με άλλα νοσήματα όπως νόσος Crohn, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τραυματισμούς, φυματίωση, κακοήθειες ή εκκολπωματίτιδα. Αυτός ο μηχανισμός δημιουργίας (η επικοινωνία με τους αδένες του ορθού) εξηγεί και τα υψηλά ποσοστά υποτροπής των αποστημάτων και των συριγγίων, αν δεν γίνει πλήρης οριστική θεραπεία τους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα σημεία και συμπτώματα των περιεδρικών συριγγίων είναι:

 • Υποτροπιάζοντα περιεδρικά αποστήματα
 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτού και τους γλουτούς
 • Εκροή πύου, αίματος ή δύσοσμου υγρού κοντά στον πρωκτό
 • Διόγκωση και σκληρία στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό
 • Επώδυνες κενώσεις
 • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 • Πυρετός, νυχτερινοί ιδρώτες και κόπωση

Σε κάθε περίπτωση που εμφανίζετε παρόμοια συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς και την περιγραφή των συμπτωμάτων στον εξειδικευμένο γιατρό. Ιδιαιτέρως χρήσιμη είναι και η ενδοσκοπική εξέταση του ορθού που γίνεται από τον εξειδικευμένο γιατρό κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση είναι προφανής και δεν απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία της πάσχουσας περιοχής, οι οποίες είναι χρήσιμες στον καθορισμό του βάθους και της πορείας του συριγγίου

Στο κολοπρωκτολογικό ιατρείο θα μπορέσετε να συζητήσετε με τον ειδικό ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματός σας. Ο γιατρός, αφού σας εξετάσει θα συζητήσει μαζί σας τους τρόπους αντιμετώπισης, τα πλεονεκτήματα και τα πιθανά προβλήματα και θα προσπαθήσει να εξατομικεύσει τη θεραπεία στα μέτρα σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΟΛΟΠΡΩΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι θεραπευτικοί στόχοι είναι οι εξής:

 1. Ο ακριβής καθορισμός της πορείας του συριγγίου και η σχέση του με τους σφιγκτήρες του πρωκτού.
 2. Η θεραπεία και παροχέτευση οποιασδήποτε σηπτικής εστίας (π.χ απόστημα)
 3. Η επούλωση του συριγγίου χωρίς να διαταραχθεί η επάρκεια των σφιγκτήρων και συνεπώς η εγκράτεια του ασθενούς

Στις ημέρες μας υπάρχει πληθώρα τεχνικών και βιολογικών υλικών (κόλες, ενθέματα, κα) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων. Είναι τεχνικές που έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, αλλά απαιτούν εξειδίκευση και γνώση από τον ειδικό.