Παθήσεις πρωκτού

ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ (ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ)

Η απώλεια αίματος στην τουαλέτα, είτε κατά την κένωση, είτε στο χαρτί τουαλέτας είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ειδικούς ως πρόβλημα της εποχής μας και του δυτικού τρόπου ζωής. Ο βασικός λόγος του χαρακτηρισμού αυτού είναι ότι τα συχνότερα αίτια που προκαλούν επεισόδια αιμορραγίας στην τουαλέτα σχετίζονται άμεσα με καθημερινά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση καφεϊνούχων σκευασμάτων, κ.α. Δυστυχώς, η συχνότητα αυτών των επεισοδίων στον πληθυσμό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς πολλοί ασθενείς αποκρύπτουν τα συμπτώματά τους. Κατά τις διεθνείς στατιστικές το 30% εως 80% των ανθρώπων ηλικίας από 25 εως 65 ετών έχει βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ελάσσονας απώλειας αίματος στην τουαλέτα. Ευτυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα επεισόδια δεν είναι απειλητικά και οι αιτίες τους είναι συνήθως καλοήθεις.

ΑΙΤΙΕΣ

• Η απώλεια μικρής ποσότητας ζωηρού κόκκινου αίματος είναι η πλέον συχνή από όλες τις μορφές αιμορραγίας και αφορά συχνότερα νέους ανθρώπους με καλοήθεις παθήσεις, όπως αιμορροϊδοπάθεια, ραγάδες (οι δύο συχνότερες αιτίες), αποστήματα και συρίγγια της περιοχής, έλκη του ορθού, πρωκτίτιδα ή και κονδυλώματα.
• Αντιθέτως, η απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος, κυρίως βυσινόχροου ή μαύρου, πλήττει συχνότερα τις μεγαλύτερες ηλικίες και μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερες αιτίες, όπως έλκη στομάχου, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα), εκκολπώματα, πολύποδες, κακοήθειες ή αγγειοδυσπλασίες.

Όπως όμως θα διαβάσετε στη συνέχεια, υπάρχουν και δυσάρεστες εξαιρέσεις στους κανόνες αυτούς.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Καθώς το φαινόμενο της απώλειας αίματος από το ορθό είναι αρκετά συχνό, πολύς κόσμος ταλαιπωρείται καθημερινά τόσο στην τουαλέτα, όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Πολύ συχνά, τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται και από πόνο, φαγούρα και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα που αυξάνουν τη δυσφορία και την ανησυχία προκαλώντας άγχος και εκνευρισμό.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

1. Για να βρείτε μία άμεση και επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση στο πρόβλημα που ενδεχομένως σας ταλαιπωρεί αρκετά συχνά.
2. Γιατί παραβλέποντας το πρόβλημα και αναβάλλοντας την επίσκεψη στον ειδικό, τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Καθώς ο χρόνος περνά, η αντιμετώπιση του προβλήματος και η οριστική θεραπεία γίνονται πιο δύσκολες και χρονοβόρες.
3. Για να διαγνωσθεί έγκαιρα μία βλάβη που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καρκίνο.
4. Για να αποκλειστεί η, έστω και μικρή, πιθανότητα ενός σοβαρότερου προβλήματος, όπως η κακοήθεια.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ασθενείς διαγνώσθηκαν με κακοήθειες ενώ λανθασμένα πίστευαν ότι έχουν αιμορροΐδες και ακόμα περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που με μία απλή επίσκεψη στο γιατρό θεραπεύτηκαν από κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κακοήθεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με απώλεια μικρής ποσότητας ζωηρού κόκκινου αίματος από το ορθό δεν έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή άλλη σοβαρή πάθηση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την αιτία της απώλειας αίματος χωρίς εξέταση.

Μια φαινομενικά «αθώα» απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος (που οι περισσότεροι θα απέδιδαν σε αιμορροϊδοπάθεια) μπορεί να προκληθεί και από σοβαρότερες αιτίες. Ο καρκίνος του ορθού και οι προκαρκινικοί πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά των αιμορροΐδων, όταν αυτές οι βλάβες είναι στο έντερο σε πολύ κοντινή απόσταση από την έξοδο του πρωκτού. Γενικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί καθώς οι προκαρκινικοί πολύποδες υπάρχουν στο παχύ έντερο για χρόνια και μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και με ασφάλεια με μία απλή ενδοσκόπηση, προτού εξελιχθούν σε κακοήθεια.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επιβεβλημένη η άμεση επίσκεψη στον ειδικό όταν παρατηρήσουμε έστω και μικρή αιμορραγία στην τουαλέτα. Στις ηλικίες άνω των 40-50 ετών, όπου η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται, θα πρέπει να γίνεται ακόμα πιο εντατικός έλεγχος.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΩΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Το εξειδικευμένο ιατρείο παχέος εντέρου – πρωκτού
Η απώλεια αίματος στην τουαλέτα, είτε κατά την κένωση, είτε στο χαρτί τουαλέτας είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ειδικούς ως πρόβλημα της εποχής μας και του δυτικού τρόπου ζωής.

Το εξειδικευμένο ιατρείο παχέος εντέρου – πρωκτού είναι ο χώρος όπου διαγιγνώσκονται, αναλύονται και θεραπεύονται μία ομάδα παθήσεων, πολλές από τις οποίες οφείλονται στον τρόπο ζωής μας και τις συνήθειές μας. Τις περισσότερες φορές η προσέγγιση αυτών των παθήσεων και η δρομολόγηση της θεραπείας τους γίνεται από το πρώτο ραντεβού με τον εξειδικευμένο γιατρό.

Οι παθήσεις που αφορούν το εξειδικευμένο ιατρείο παχέος εντέρου – πρωκτού είναι:

  • Διαταραχές των συνηθειών του εντέρου (είτε δυσκοιλιότητα, είτε διαρροϊκές κενώσεις) με ή χωρίς συνοδούς κοιλιακούς πόνους.
  • Εκκολπώματα
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτις)
  • Ακράτεια
  • Κακοήθειες ή πολύποδες του παχέος εντέρου και του ορθού
  • Αιμορροϊδοπάθεια
  • Ραγάδες του πρωκτού
  • Περιεδρικά αποστήματα
  • Περιεδρικά συρίγγια
  • Κονδυλώματα του πρωκτού

Οι θεραπείες που παρέχονται είναι οι πλέον σύγχρονες, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές, όπως η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με υπερήχουςκαι η τελευταία εξελιγμένη μέθοδος σκληροθεραπείας αιμορροΐδων με laser.