Categories
ΝΕΑ & ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρομποτική Χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για πολυάριθμες επεμβάσεις, λόγω των πλεονεκτημάτων τα οποία παρουσιάζει έναντι άλλων, κλασικών μεθόδων.

Ρομποτική Χειρουργική Ρομποτική Χειρουργική

Τι είναι το Χειρουργικό Ρομπότ;

Το χειρουργικό ρομποτικό σύστημα φέρει την εμπορική ονομασία Da Vinci και κατασκευάζεται από την εταιρεία Intuitive Surgical. Πρόκειται για το τελευταίο επίτευγμα της ιατρικής τεχνολογίας, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από 3 μέρη:

 • Το χειρουργικό ρομπότ (patient site cart), το οποίο βρίσκεται στο πλευρό του ασθενούς. Σε αυτό είναι προσαρμοσμένοι 4 ρομποτικοί βραχίονες. Ο ένας βραχίονας φέρει την ενδοσκοπική κάμερα υψηλής ευκρίνειας και οι άλλοι τρείς φέρουν τα ειδικά πολύ-αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία. Αυτά μπορούν και εκτελούν κινήσεις που προσομοιάζουν με αυτές του ανθρώπινου χεριού.
 • Τη χειρουργική κονσόλα (surgeon’s console), στην οποία κάθεται ο χειρουργός και χειρίζεται το χειρουργικό ρομπότ. Η κονσόλα έχει το σύστημα των προσοφθάλμιων φακών, μέσω των οποίων ο χειρουργός λαμβάνει τρισδιάστατη εικόνα σε μεγάλη μεγέθυνση από τη ρομποτική κάμερα. Διαθέτει επίσης τα χειριστήρια, με τα οποία μπορεί και χειρίζεται τους βραχίονες του ρομπότ.
 • Τον ενδοσκοπικό πύργο, στον οποίο βρίσκονται τα συστήματα αναπαραγωγής της εικόνας. Υπάρχει επίσης και μία οθόνη από την οποία παρακολουθεί το χειρουργείο η υπόλοιπη χειρουργική ομάδα.

 

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική;

Πρόκειται για μία νέα, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, αντίστοιχη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Όπως και στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική, η κοιλιά γεμίζεται με αδρανές αέριο (CO2), ώστε να φουσκώσει, να απωθηθούν τα κοιλιακά σπλάγχνα και να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για εργασία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η χειρουργική ομάδα οδηγεί το χειρουργικό ρομπότ (patient site cart) δίπλα στον ασθενή και εισάγει τη ρομποτική κάμερα και τα ρομποτικά εργαλεία μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς. Έχουν ήδη δημιουργηθεί μικρές τομές στο χειρουργικό πεδίο, από όπου εισάγονται τα εργαλεία, οι οποίες περιορίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας μετεγχειρητικών κηλών.

Βασική είναι η διαφορά των ρομποτικών χειρουργικών εργαλείων, σε σύγκριση με τα λαπαροσκοπικά. Αυτά είναι προσαρμοσμένα στους ειδικούς ρομποτικούς βραχίονες, τους οποίους χειρίζεται ο χειρουργός από τη χειρουργική κονσόλα (surgeon’s console). Στη Ρομποτική Χειρουργική, σε αντίθεση με ότι πιστεύει το ευρύ κοινό, δεν χειρουργεί το ρομπότ. Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci αποτελεί ένα χειρουργικό εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού, το οποίο ποτέ δεν λειτουργεί αυτόνομα. Ο χειρουργός χειρίζεται το ρομπότ, εκμεταλλευόμενος τις πολλές τεχνικές δυνατότητές του.

 

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με Ρομποτική Χειρουργική;

Όπως προαναφέρθηκε, η Ρομποτική Χειρουργική είναι μία μετεξέλιξη της κλασικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Οι κλασικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τις ίδιες χειρουργικές αρχές, αλλά με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Συνεπώς, όλες οι επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά, μπορούν να πραγματοποιηθούν και με τη ρομποτική μέθοδο. Παραδείγματα αποτελούν οι χολοκυστεκτομές, σκωληκοειδεκτομές, επεμβάσεις στομάχου, παχέος εντέρου, διαφραγματοκήλες, αποκατάσταση πολύπλοκων κηλών, επινεφριδεκτομές, νεφρεκτομές, προστατεκτομές, γυναικολογικές επεμβάσεις και επεμβάσεις παχυσαρκίας.

 

Ρομποτική Χειρουργική: Πλεονεκτήματα

Ως μια ακόμη μορφή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, η ρομποτική χειρουργική παρουσιάζει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν παρόμοιες τεχνικές. Σημαντικότερα εξ αυτών είναι η μικρότερη απώλεια αίματος, ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς και η επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ακόμα περισσότερα σε σχέση με αυτά της κλασικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, καθώς τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι:

 • Τρισδιάστατη απεικόνιση για τον χειρουργό.
 • Σταθερός χειρισμός της ρομποτικής κάμερας, και συνεπώς σταθερό οπτικό πεδίο, το οποίο βρίσκεται στον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού.
 • Πολύ-αρθρωτά εργαλεία που προσομοιάζουν τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού.
 • Εξάλειψη του φυσικού τρόμου των χεριών, αφού τα εργαλεία βρίσκονται προσαρμοσμένα πάνω στους ρομποτικούς βραχίονες.
 • Μεγαλύτερη ακρίβεια κινήσεων.
 • Ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση και σταθεροποίηση της εικόνας του χειρουργικού πεδίου.
 • Απόλυτα εργονομική θέση του χειρουργού, η οποία μειώνει την κόπωση, κυρίως σε μεγάλες επεμβάσεις.
 • Ελαχιστοποίηση των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο.

Ως συνέπεια των παραπάνω πλεονεκτημάτων, η ρομποτική μέθοδος πολλαπλασιάζει την δεξιοτεχνία, την λεπτότητα και την ακρίβεια των χειρισμών του χειρουργού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις να γίνονται ακόμα πιο ακριβείς, πιο ασφαλείς, πιο αποτελεσματικές και ακόμα λιγότερο επεμβατικές για τον ασθενή.

Ο εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός Σπύρος Χ. Ανδρικόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού σε πολυάριθμα νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας. Διατελεί διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Λευκού Σταυρού Αθηνών. Για οποιαδήποτε ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Κλινικές που χειρουργεί ο Ιατρός