Τί είναι η αιμορροΐδοπάθεια;

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές που όλοι οι άνθρωποι έχουν στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα δίκτυο από «αγγειακά μαξιλάρια» (vascular cushions), τα οποία δροuν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης και υποβοηθούν στη σύγκλειση του πρωκτού, συμβάλλοντας έτσι κατά ένα μέρος στην εγκράτεια.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι η πάθηση των αιμορροΐδων, κατά την οποία οι αιμορροΐδες διογκώνονται, χαλαρώνουν και ορισμένες φορές προπίπτουν, με αποτέλεσμα να ψηλαφόνται σαν όζοι που προβάλλουν από τον πρωκτό. Σε αυτό το στάδιο, πολύ συχνά αιμορραγούν, ιδίως όταν ερεθίζονται από τη διέλευση σκληρών κοπράνων.

Τί προκαλεί την αιμορροΐδοπάθεια;

Οποιοσδήποτε παράγοντας αυξάνει την πίεση του αίματος μέσα στο αιμορροϊδικό αγγειακό δίκτυο, προκαλλώντας στάση του αίματος, συμβάλλει στην ανάπτυξη αιμορροϊδοπάθειας. Τέτοιοι παράγοντες είναι η δυσκοιλιότητα, οι πολλές και ανεξέλεγκτες διαρροϊκές κενώσεις, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας και η κίρρωση του ήπατος.

Πώς αντιμετωπίζεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται με τις εξής μεθόδους:

1) Ελαστική περίδεση: Πρόκειται για την εφαρμογή ενός ελαστικού δακτυλίου γύρω από την αιμορροΐδα, με αποτέλεσμα τον «στραγγαλισμό» της αιμορροΐδας και τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Η αιμορροΐδα τελικά συρρικνώνεται και αποπίπτει. Η μέθοδος εφαρμόζεται πολύ εύκολα στο εξωτερικό ιατρείο, χωρίς αναισθησία και κυρίως αφορά 1ου και 2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια. Η ελαστική περίδεση έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής και γι’αυτό πολλές φορές χρειάζεται να επαναληφθεί.

2) Σκληροθεραπεία: Είναι η έγχυση μίας χημικής ουσίας στην αιμορροΐδα, που έχει σαν συνέπεια τη συρρίκνωσή της. Πραγματοποιείται στο εξωτερικό ιατρείο, χωρίς αναισθησία και επίσης έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής. Ενδείκνυται για μικρές αιμορροΐδες.

3) Φωτοπηξία (Infrared photocoagulation): Είναι ο καυτηριασμός της αιμορροΐδας με υπέρυθρη ακτινοβολία. Επίσης έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής.

4) Χειρουργική αντιμετώπιση υπό γενική ή περιοχική αναισθησία: Αυτή πραγματοποιείται με τις εξής μεθόδους:

α) Κλασσική αιμορροϊδεκτομή: Είναι η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορα μέσα (κλασσική διαθερμία, διπολική διαθερμία Ligasure, Laser, ανοικτή ή κλειστή μέθοδο)

β) Αιμορροϊδοπηξία με χρήση ειδικού συρραπτικού μηχανήματος: (PPH: Procedure for Prolapse and Haemorrhoids ή τεχνική Longo)

γ) Απολίνωση Αιμορροϊδικών Αρτηριών με χρήση Υπερήχων: Η τεχνική αυτή μπορεί να συνοδεύεται και από αντιμετώπιση και ανάταξη της πρόπτωσης των αιμορροΐδων, είτε με τη μέθοδο THD (Transanal Haemorrhoidal Dearterialisation), είτε με τη μέθοδο HAL-RAR (Haemorrhoidal Arterial Ligation – RectoAnal Repair).

 

 

Όλες οι προαναφερθείσες τεχνικές συνοδεύονται από διαφορετικό βαθμό δυσφορίας και πόνου, αλλά και διαφορετική αποτελεσματικότητα και ποσοστά υποτροπής.

ΤΕΧΝΙΚΗ THD
ΤΕΧΝΙΚΗ HAL-RAR