Ραγάδα δακτυλίου

Πρόκειται για σχίσιμο στο εσωτερικό τοίχωμα του πρωκτού, το οποίο συνήθως εκτείνεται σε βάθος ως τον έσω σφιγκτήρα του πρωκτού (τον κυκλικό μυ που περιβάλλει και συσφίγγει τον πρωκτό). Η ραγάδα χαρακτηρίζεται ως οξεία, όταν το σχίσιμο είναι πρόσφατο (μέχρι 6 εβδομάδες) ή χρόνια, όταν υπάρχει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός έχει και άλλα κριτήρια εκτός από τον χρόνο εμφάνισης).

Πρόκειται για το κλασικό παράδειγμα πάθησης που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και το άγχος της καθημερινότητας.
Η διάγνωση γίνεται στο εξειδικευμένο Κολοπρωκτολογικό ιατρείο και βασίζεται στο ιστορικό εμφάνισης και στα συμπτώματα του ασθενούς. Αρχικά ο γιατρός θα παρατηρήσει την περιοχή ανοίγοντας απαλά τους γλουτούς και αυτό συνήθως αρκεί για να θέσει τη διάγνωση.

Αφού λάβετε οδηγίες και ακολουθήσετε την προτεινόμενη αγωγή θα σας ζητηθεί να επανέλθετε, μόλις η ραγάδα επουλωθεί, για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το γιατρό, όταν θα αισθάνεστε πιο άνετα και τα συμπτώματα θα έχουν υποχωρήσει.

Η συνήθης αρχική θεραπεία είναι συντηρητική με φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρωματικά μέτρα για τη δυσκοιλιότητα και τον πόνο.Τα μέτρα αυτά είναι επιτυχή στο 60-90% των ασθενών. Ωστόσο, σε ορισμένους ασθενείς υπάρχουν υποτροπές της ραγάδας. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι επιτυχής σε πάνω από 95% των περιπτώσεων.

Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότερος από τον πόνο που προκαλεί η ίδια η ραγάδα.Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης αγγίζουν το 100%.

Στο κολοπρωκτολογικό ιατρείο θα μπορέσετε να συζητήσετε με τον ειδικό ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του δικού σας προβλήματος. Ο γιατρός, αφού σας εξετάσει θα συζητήσει μαζί σας όλες τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης, τα πλεονεκτήματα και τα πιθανά προβλήματα και θα προσπαθήσει να εξατομικεύσει τη θεραπεία στα μέτρα σας.

Περισσότερα